Perut Lembu Masak Jawa


Bahan-Bahan:
600 gm perut lembu
2 cm halia
3 sudu besar cili kering (dimesin)
3 sudu besar minyak
3 cawan kelapa
4 labu bawang merah
1 batang serai
2 keping asam gelugur
Garam secukup rasa

Cara:
Rebus perut hingga empuk dan potong selebar 2.5 cm x 4 cm. Tumbuk 2 labu bawang merah bersama halia dan serai. Panaskan minyak dalam periuk. Tumis 2 labu bawang merah. Apabila layu masukkan ramuan yang ditumbuk dan kacau selalu. Masukkan cili kering, santan, asam gelugur dan garam. Masukkan perut lembu dan kacau sehingga kuah mendidih.
Sumber : resep-masakan.plinplan.com

Iklan

Tinggalkan Balasan

Isikan data di bawah atau klik salah satu ikon untuk log in:

Logo WordPress.com

You are commenting using your WordPress.com account. Logout / Ubah )

Gambar Twitter

You are commenting using your Twitter account. Logout / Ubah )

Foto Facebook

You are commenting using your Facebook account. Logout / Ubah )

Foto Google+

You are commenting using your Google+ account. Logout / Ubah )

Connecting to %s