Mahbus (Timur Tengah)


Bahan-bahan:

– Bawang bombai cincang 200 gr

– Mentega 2 sdm

– Kunyit bubuk 1 sdt

– Dada ayam potong dadu 500 gr

– Tomat 400 gr

– Cengkeh 4 butir

– Kulit jeruk lemon parut 1/2 sdt

– Kayu manis 3 batang

– Kapulaga 7 buah

– Garam 4 sdt

– Air 700 ml

– Daun ketumbar 2 sdm

– Peterseli cincang 2 sdm

Cara Membuat:

Rebus tomat dan kupas kulitnya

– Panaskan panci dan tumis bawang bombai dengan mentega hingga layu. Lalu masukkan baharat dan kunyit, aduk sampai rata selama 3 menit. Setelah itu masukkan ayam yang berbentuk dadu, aduk sampai warnanya rata.

– Kemudian tambahkan tomat, kulit jeruk, kapulaga, cengkeh, kayumanis, garam dan air. Lalu panaskan dengan api kecil selama setengah jam. Tambahkan beras, daun ketumbar plus peterseli, lalu aduk sampai rata. Terus panaskan dengan api kecil sampai agak kental sekitar 25 menit, aduk sekali-kali lalu angkat.

– Didihkan air dalam dandang, masukkan aronan beras, lalu kukus hingga masak sekitar setengah jam. Setelah itu angkat dan biarkan selama 10 menit. Taruh di piring dan sajikan bersama Mahbus.

Iklan

5 pemikiran pada “Mahbus (Timur Tengah)

  1. Baharat merupakan perkataan Arab yang sebenarnya bermaksud rempah. Perkataan asasnya ialah Bahar yang membawa maksud lada. Dalam konteks ini lada yang dimaksudkan adalah dari jenis lada hitam atau lada sulah atau lada putih (pepper). Secara umum, baharat bermaksud campuran rempah dan lada. Rempah-ratus yang dicampurkan untuk menghasilkan baharat biasanya terdiri dari sekurang-kurangnya 7 jenis atau lebih. Di antara rempah-ratus yang termasuk dalam campuran Baharat ialah paprika, serbuk cili, lada hitam dan pelbagai variasi rempah beraroma seperti kayu manis, buah pala, ketumbar, jintan putih, cengkih, biji pelaga dan sebagainya. Campuran rempah aroma divariasikan mengikut citarasa setempat.

    Baharat digunakan dalam pelbagai masakan dan merupakan perasa semulajadi tanpa bahan pengawet, perasa tambahan atau pewarna tiruan. Kebiasaannya, Baharat ditumis menggunakan mentega sebelum digunakan untuk membangkitkan aromanya. Bahan-bahannya dicampurkan mengikut sukatan tertentu untuk memperolehi rasa yang lazat. Campuran tidak mengikut sukatan mungkin boleh menyebabkan Baharat yang dihasilkan agak pahit.

    Baharat sesuai dimasukkan ke dalam masakan berdaging seperti bebola daging, kebab, ayam panggang, Tandoori dan lain-lain kerana ia memberikan rasa yang enak kepada daging yang dimasak. Ia juga boleh ditambah ke dalam daging burger untuk memberikan perisa lazat dan beraroma. Selain itu, dari segi kesihatan pula, daging atau ayam yang diperap dengan rempah boleh tahan lebih lama dan boleh mengelakkan bakteria E.coli, sejenis bakteria merbahaya yang boleh menyebabkan diarrhoea (cirit-birit).

    Baharat boleh didapati dengan mudah di kedai-kedai runcit dan pasar di Timur Tengah, mahupun di Malaysia. Namun, anda juga boleh menghasilkan Baharat sendiri. Baharat agak tahan lama dan boleh disimpan di dalam balang berbulan lamanya. Di Malaysia ini, rempah-ratus asas untuk Baharat memang bahan umum yang digunakan dalam masakan Melayu dan India dan boleh didapati dengan harga yang murah dan mudah. Mungkin selepas ini anda boleh mevariasikan masakan anda menggunakan Baharat. Namun, jika anda ke Timur Tengah, jangan terkejut jika anda dihidangkan dengan sebuah tarian apabila meminta Baharat kerana di sana Baharat bukan hanya bermaksud rempah tetapi juga tarian gelek tradisional Arab.

  2. ANA PINGIN USAHA KULINER KHAS TIMUR TENGAH TAPI YANG SIMPLE DAN PRAKTIS TENTUNYA SANGAT UENAK DAN MASIH JARANG DI JUMPAI DIAMANAPUN(INDONESIA)ada yang bisa bantu ana tidak ya anan mohon buanget jazakumullah khoir

Tinggalkan Balasan

Isikan data di bawah atau klik salah satu ikon untuk log in:

Logo WordPress.com

You are commenting using your WordPress.com account. Logout / Ubah )

Gambar Twitter

You are commenting using your Twitter account. Logout / Ubah )

Foto Facebook

You are commenting using your Facebook account. Logout / Ubah )

Foto Google+

You are commenting using your Google+ account. Logout / Ubah )

Connecting to %s